Emilian Imbri, manager al Spitalului Victor Babeș din Capitală, a ieșit la pensie și a părăsit funcția, dupa 7 ani de activitate.
„Potrivit legii, nu mai aveam voie să fiu manager”, deoarece „la începutul lunii martie am împlinit 67 de ani”, a explicat Imbri pentru Libertatea
„Eu am fost manager timp de 7 ani, dar pe 3 martie am împlinit 67 de ani, care este vârsta de pensionare pentru medici. Când împlinești 67 de ani, se încheie contractul de management. Sigur, pot să lucrez până la vârsta de 70 de ani, dar nu ca manager. Eu mi-am depus dosarul la Casa de Pensii și astept să mi se calculeze pensia”, a declarat medicul Emilian Imbri pentru Libertatea.
Anterior functiei de manager la , Emilian Imbri a fost medicul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate timp de 6 ani, primul om care a ocupat această poziție când s-a înființat CNAS.
Acesta a fost consilier la 24 de miniștri și președinți de Casă Națională, „indiferent ce culoare politică”.
Simin Aysel Florescu a fost numită manager interimar la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”,
Până să fie numită director interimar al Spitalului Victor Babeș, Simin Florescu a fost director medical al instituției înființate în 1956.
Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat că proiectul de lege pus în dezbatere publică pentru continuarea activității pentru persoanele ajunse la vârsta de pensie prevede că acești angajați pot alege să continue să lucreze până la 70 de ani, timp în care plata pensiei e suspendată (doar în sectorul public).
Proiectul prevede și excepții, precum cadrele didactice, care pot fi plătite doar cu ora după împlinirea vârstei de pensionare, plată ce poate fi cumulată cu pensia.
În plus, a spus Turcan, persoanele aflate în această situație pot solicita recalcularea pensiei, avantajul fiind majorarea pensiei proporțional cu perioada lucrată.
Prevederile se aplică persoanelor din sistemul public și privat. În sectorul public nu e necesar acordul angajatorului, în sectorul privat e nevoie de acordul angajatorului.